Презентація видання «Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви»

11 жовтня 2019 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася презентація видання «Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви».

11 жовтня 2019 року в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулася презентація видання «Історичний шлях кримськотатарського народу з Криму до Литви».

У 64-сторінковому путівнику міститься розроблений цьогоріч туристичний маршрут історико-культурного шляху кримськотатарського народу з Криму до Литви як окремої складової спільної європейської спадщини Литви та України. Маршрут побудований за правилами культурних шляхів Ради Європи.

Авторка проекту – директорка громадської організації East European Cooperation (ЕЕС, Литовська Республіка) Беатріче Белявців.

«Історія кримських татар в Європі безпосередньо пов’язується з історією Великого князівства Литовського. Втім, саме цей період в українській історіографії досі лишається малодослідженим. На основі досліджень ми вперше "побудували" історико-культурний маршрут кримськотатарського народу з Криму через сучасні Україну та Білорусь до Литви. Через цю історичну мандрівку можемо зауважити трансформацію кримських татар у литовських татар, нащадки яких переселилися на території сучасних Литви, Польщі та Білорусі і зараз живуть там», – сказала директорка ЕЕС під час представлення видання.

Так само програмний директор Кримського дому Алім Алієв наголосив на важливості видання путівника в контексті переосмислення європейської історії. «Тема, представлена у виданні, про кримських татар – мусульман і співжиття з християнами в Європі – це дуже показовий кейс, яким чином ми маємо співіснувати й сьогодні», – наголосив пан Алієв.

Ідею створення маршруту також підтримала відома кримськотатарська історікиня, членкиня Українського ПЕН Гульнара Бекірова.

«2021 рік у Литві оголошено роком історії та культури литовських татар, які за своїм походженням є кримськими татарами та понад 620 років тому переселилися до Великого князівства Литовського, а нині входять до Всесвітнього конгресу кримських татар. До того ж сьогодні українсько-кримськотатарсько-литовські відносини – те, що нас поєднує, тому що Литва залишається головним лобістом інтересів України в Європі. Початок ця історія бере з часів першого кримського хана Хаджі Герая, який народився в Тракай. Тому створення такого путівника є важливим та актуальним», – зауважила Гульнара Бекірова.

Над розробкою путівника працювали українські та литовські науковці. Кандидат історичних наук Сергій Громенко вибудував кримську частину маршруту, доктор історичних наук Борис Черкас – шлях кримських татар вздовж Дніпра від гирла до нині покинутого міста Чорнобиля. Шлях татар Білоруссю та поселення в Литві описав голова Спілки татар Литви професор Адас Якубаускас.

«Переселення кримських татар до Литви тривало кілька століть і проходило етапи різного ступеня складності. Кожен кримський емір, хан або темник, змушений лишити Крим, шукав дорогу на захід до Литви. Зрештою через клімат, інше оточення звичаї кримських татар змінилися, але була одна річ, яка лишалася незмінною – це мусульманське віросповідання. Через це вони не розчинилися на цій великій території, а залишилися собою та збереглися як окремий народ всередині Великого князівства Литовського», – сказав кандидат історичних наук Сергій Громенко.

Загалом маршрут проходить через 33 населених пункти та містить понад сто об'єктів, рекомендованих до відвідування. Це архітектурні пам'ятки, мечеті, татарські цвинтарі (мізяри), історичні місцевості та міста, пов'язані зі шляхом кримськотатарського народу до Литви.

Окремий розділ присвячений поселенню кримських татар у Польщі та участі в Ґрюнвальдській битві, де кримські татари билися на стороні Великого князівства Литовського та відіграли важливу роль в історичній перемозі.

Історичний досвід татарської діаспори наочно розповідає про мусульманський народ, який дружньо співіснував із християнськими народами сотні років. Всупереч радянській історіографії, яка весь час підкреслювала конфліктне існування, справжня історія литовських татар свідчить про мирне та комфортне життя мусульман у християнському середовищі. Це частина історії Європи, про яку ми хочемо нагадати цим виданням», – резюмувала  директорка ЕЕС Беатріче Белявців.

Маршрут представлений у вигляді друкованого туристичного путівника. Це абсолютно новий інформаційний туристичний продукт, який сприяє розвитку регіональних культурних шляхів і загалом розвитку внутрішнього туризму в Україні. Призначається для культурно-освітніх, наукових організацій та туристичних агентств, що залучають різні суспільні групи та сприяють розширенню можливостей для малого підприємництва у регіонах.

Контактна інформація:

Наталія Казьоннова,керівниця проєктів ЕЕС в Україні

тел. +380 96 306 26 22

e-mail: eec.ngo[email protected]

https://www.facebook.com/eeclt

Довідково: Маршрут розроблений у рамках проекту «Активні та підприємливі учасники сприяють створенню нових соціально-економічних стосунків в громадах». Проект  здійснюється з метою сприяння успішній інтеграції переселенців у місцеві громади України та соціальній адаптації уразливих груп.

Проект виконує ГО «East European Cooperation» (Литовська Республіка), партнерська організація – «Кримськотатарський культурний центр «Кримський дім у Львові» (м. Львів).

Проект фінансується з коштів Програми співробітництва для розвитку та сприяння демократії Міністерства Закордонних Справ Литовської Республіки.